Yaşanan kalıntı sorunları, Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de zararlıların kontrolünde farklı metotların geliştirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Kimyasal mücadeleye alternatif olan yöntemlerden feromonlar 1960’lı yılların sonunda ilk kez Avrupa’da kullanılmaya başlamıştır. Feromonlar Türkiye’de 1970’li yıllarda ilk kez izleme amaçlı olarak kullanılmaya başlamıştır. Türkiye’de Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği Çalışmaları 1997 yılında Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde başlamıştır.

Feromon Nedir?

  • Yunanca kökenli olan sözcük "hormon taşıyan" anlamına gelmektedir.
  • Feromon, böcekler tarafından dış çevreye salgılanıp, aynı türün fertleri tarafından hissedilen ve özel bir reaksiyon meydana getiren, aynı türün üyeleri arasındaki sosyal ilişkileri düzenleyen kimyasal maddedir.
  • Böceklerin beslenme, çiftleşme, savunma, gizlenme, kaçma vb. davranışlarını belirlemede etkilidir.

Çiftleşmeyi Engelleme Tekniği nedir?

  • Dişiler tarafından doğal olarak salgılanan eşeysel feromonun, yapay olarak üretilip  çeşitli yöntemler ve yayıcı araçlar kullanılarak hedef alana yayılması, oluşturulan yapay yoğun koku nedeniyle erkek bireylerin çiftleşmek üzere dişilere ulaşmasının  engellenmesidir.
  • Dünyadan 1.000.000 ha.'ın üzerinde alanda kullanılmaktadır.
  • Türkiye'de en çok bilinen çiftleşmeyi engelleyici feromon ürünleri; Elma içkurdu mücadelesinde kullanılan, Isocod-C, Bağ Salkım güvesi mücadelesinde kullanılan Isonet LTT, Domates güvesi mücadelesinde kullanılan Stopmate'dir.

 

En son gelişmeleri yakından takip etmek ve bizimle iletişimde kalmak için sosyal medya hesaplarımızı ziyaret etmeyi unutmayın!